ISTORII VIZUALE IN JURUL LUMII, de la Harta la Arta cu VALI IRINA CIOBANU

0
1878
Buna ziua, dragii mei!
         Am avut placerea sa intru in universul unei talentate artiste, pictorul VALI IRINA CIOBANU, un univers  care pe mine pur si simplu, m-a fascinat. Pe toti peretii atelierului erau expuse tablouri ce reprezentau picturi cu diferite teme, incepand de la picturi reprezentand flori, peisaje si locuri pe care artista le-a vizitat in tara si strainatate si pe care le-a transpus pe panza si ajungand pana la frumoasele harti pe care le-a adus la rang de arta si care au cate o tematica si anume:  “Istoria Cafelei“,  ” Istoria Tutunului“,  “Istoria Vinului Romanesc“, “Delta Dunarii“,  “Istoria Automobilului“,  “Cai din Intreaga Lume“, “Celesta“,  ” Istoria Sahului“,  ” Istoria Velierelor“,  ” Istoria Medicinei“.
 
 Cine este  VALI IRINA CIOBANU?
         Vali Irina Ciobanu, s-a nascut intr-un sat din judetul Calarasi, la 60 km de Bucuresti, intr-o familie minunata care a sustinut-o si i-a incurajat mereu latura artistica. La varsta de 15 ani, o prietena de familie, Oana Belu, uimita de desenele ei, a sprijinit-o sa ajunga  la atelierul pictorului Dan Botezan. Intalnirea cu maestrul Dan Botezan, a fost definitorie pentru cariera sa. Aici a avut norocul sa lucreze nu numai cu maestrul Dan Botezan, ci cu toti artistii care aveau atelierele in blocul “Borcan” din zona Doamnei. I-a avut astfel profesori de desen pe Ion Panaitescu si Marcel Aciocoitei, Relu Bitulescu si pe Andrei Chintila la pictura, iar pe Mitica Juvale si Tiberiu Ghiaja la modelaj.
 
    Licentiata in Filosofie, sectia Istoria Culturii si Religiilor, a avut ca tema la lucrarea de licenta  ‘Aniconism si Icoana“. Dupa terminarea facultatii, ani de zile a pictat si inca mai picteaza icoane care au ca punct de plecare maniera bizantina.
     La varsat de 18 ani chiar a fost angajata la atelierul de icoane al maestrului Leon Craioveanu, a inceput colaborarea cu galeriile Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar apoi a incercat arta restaurarii picturii monumentale in cateva biserici vechi. Printre proiectele importante, din ultima perioada, mentionez expozitia de pictura pe piele cu lucrari de mari dimensiuni, “Gratie si miscare“, vernisata la Palatul Casianu Racovita.
     Din colaborarea cu scriitoarea Claudia Marinescu s-au nascut minunatele lucrari care au ilustrat cartea pentru copii  “Unde e casuta mea“, iar pentru Cramele Recas, artista
    a creat etichetele vinurilor Regno Recas, inspirata de tehnica pictorului renascentist Giuseppe Archimboldo, in care a reusit sa transpuna in portretele care domina etichetele gamei, personalitatea olfactiv-gustativa a tipicitatii fiecarei categorii. Portretul alb, feminin, speculeaza registrul floral,citric si vegetal caracteristic vinurilor albe seci. Cel roze, tot feminin, ilustreaza prospetimea fructelor rosii si a florilor caracteristice acestui tip de vin, iar cel rosu, masculin, se remarca printr-o compozitie mandra si incitanta, alcatuita din fructe rosii si negre, condimente si struguri negrii. De la etichetele vinurilor Recas si pana la  Harta ” VINULUI ROMANESC” a fost numai un pas, pictata in pasteluri de acuarela si accente de tus pe piele la dimensiuni mari 147/97 cm.
    Vali Irina Ciobanu, se mandreste cu crearea identitatii pentru campania Drimia ( The Luxury Garden ) si  lucreaza intens la un alt logo pentru GOBY Foundation.
Recenzia pictata la cartea “Antimemoriile unei muze” a fost un alt proiect de suflet in care s-a implicat cu mult entuziasm fiind vorba despre o carte care prezinta atmosfera atelierului in care a lucrat si s-a format ca artist, alaturi de maestrul Dan Botezan.
    Din vara acestui an, Vali, pasionata de dans a inceput sa creeze diferite figurine inspirate din lumea dansului, construite din argila pe o structura metalica si patinate cu culori metalice. Am fost impresionata de frumusetea acestor deosebite figurine, ele emanand frumusetea, gratia si miscarea personajelor.
   
      Prima harta pe care a pictat-o Vali, a fost  acum sapte ani pentru fumoarul unui om  pasionat de trabucuri. Era, binenteles, despre istoria tutunului. A fost o experienta care i-a placut tare mult si care i-a deschis apetitul pentru studiu. A urmat apoi o harta pentru biroul unui avocat, nascut in zodia balantei, apoi a urmat mai multe harti despre istoria medicinei, descoperiri geografice pentru un colectionar de veliere vechi ( acest colectionar avea toate machetele velierelor care participasera la primele expeditii in jurul lumii ) istoria sahului ( in care a ilustrat intr-o maniera personala imaginea tuturor pieselor de sah ), pentru un pasionat al sportului mintii.
      La un moment dat harta a devenit doar un pretext pentru a realiza o lucrare despre fascinanta lume a Deltei Dunarii, pentru a sublinia vechimea cultivarii vitei de vie in Romania, in Harta Vinului Romanesc sau pentru a marca cele mai frumoase rase de cai pe glob. Fiecare lucrare, a facut-o pe Irina sa descopere o lume noua, o lume interesanta, o lume fascinanta, deoarece fiecare harta presupune o serioasa munca de documentare, astfel incat povestea sa curga logic nu numai din punct de vedere istoric, dar si vizual.
     Toata documentarea respectiva creeaza noi piste, noi idei si inevitabil necesitatea unor noi schite. Fiecare lucrare este vie cumva, creste, se dezvolta pe tot parcursul studiului. Este o adevarata aventura constructia pe ansamblu a unei astfel de imagini .O aventura din care afli o multitudine de lucruri noi si interesante.
      Despre tehnica renascentista a picturii pe piele, Vali imi povestea ca aceasta  este o tehnica care a provocat-o cel mai mult si care a atras-o deopotriva. Cand incepe sa lucreze, aceasta tehnica o amuza, o prinde in misterele ei, in esecurile si reusitele ei, o studiaza in amanuntime, o dezvolta, greseste, corecteaza, merge pe drumuri cunoscute si descrise de altii, se abate apoi de la calea batatorita si deschide noi cai, noi drumuri, noi perspective, E o munca fara sfarsit, dificila de cercetare dar, in final, plina de miracol si bucurie. Aceasta tehnica este extrem de complexa, dar cand ajungi sa o stapanesti iti ofera satisfactia de a fi cu prezentul mai aproape de un trecut in care marii pictori si-au desavarsit capodoperele, imi povestea Vali Irina Ciobanu.
 
   Cele mai recente creatii ale sale au fost cateva tablouri pictate in tus si acuarela, ce il avea ca personaj principal,pe propiul sau pisoi, care este foarte expresiv si care ii tine companie in atelierul sau, Aceasta expozitie de tablouri, a putut fi admirata  timp de doua saptamani,de cei care au trecut pragul frumoasei cafenele MILU cafe ( in care eu m-am simtit “ca acasa”), de pe strada Baratiei, nr. 33 ( langa magazinul COCOR).
Mi-e mi-a facut o deosebita placere sa cunosc un artist desavarsit si un om minunat cum este VALI IRINA CIOBANU.
P.S. Lucrarile ei le puteti admira pe WWW.VICART.RO
       MAIL; [email protected]
       TEL; 0724.226.360