Podgoria DEALU MARE – “Bordeaux-ul” românesc

0
1159

Crama S.E.R.V.E a fost infiintata ca intr-o poveste, de catre un conte – contele francez Guy TYREL de POIX, de origine corsicana. Citind cateva rânduri în lucrarea lui Hugh Johnson,“ World Athlas of Wine”, despre zona viticola din Romania, a fost de ajuns pentru a trezi interesul față de tara noastra si si-a propus sa vina sa vada la fata locului aceasta zona cu un extraordinar potential viticol, numita Dealu Mare. Intuind potentialul calitativ al regiunilor viticole românesti, el lasă în urmă 600 de ani de experiență de familie în viticultură și un domeniu (Domaine Peraldi) pe care îl gestiona în Corsica și soseşte în România, în anul 1993, la Ceptura, Dealu Mare, unde a fost intampinat de un tânar oenolog Aurel ROTǍRESCU, care ce-i putea oferii unui conte, decat un pahar de vin de fetesca neagra pe care l-a degustat si a ramas placut impresionat de acest soi de struguri care creste numai in Romania si pe care nu l-a mai intalnit pana atunci ! Si de aici s-a născut…povestea S.E.R.V.E (Societatea Euro Romana de Vinuri de Exceptie)

      
Astfel, în 1994 ia naștere S.E.R.V.E. (Societatea Euro Româna de Vinuri de Excepție), prima și pentru câţiva ani, singura societate privată din sectorul viticol românesc. Marele debut s-a petrecut tot în 1994, atunci când prima sticlă din gama “Vinul Cavalerului”iese pe piață și devine un succes într-un timp foarte scurt.
Între timp, gama de vinuri s-a diversificat, S.E.R.V.E. lansând pe piaţă gama de asamblaje Milenium roşu şi alb (în 1999 şi 2001), şi primul vin Cuvée – Cuvée Charlotte (în 2001, cu vinul din recolta 1999). În 2005 a urmat marca “Terra Romana”, alcătuită din vinuri atent selecţionate, destinate celor mai rafinate gusturi şi distribuită exclusiv în HoReCa şi pe pieţele externe.
Cuvée Guy de POIX este ultimul grand vin lansat de S.E.R.V.E., în 2014, cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate,(unde am avut onoarea de a participa la acest minunat evenimen si de a degusta acest exceptional vin), un vin-omagiu adus celui care și-a legat destinul de Feteasca Neagră și care, din păcate, a dispărut dintre noi în anul 2011 – Contele Guy TYREL de POIX.
Podgoria DEALU MARE – “Bordeaux-ul” românesc
Podgoria Dealu Mare, situată la nivelul paralelei de 45°, la fel ca și regiunile Bordeaux și Toscana, este considerată “ Patria Vinurilor Roșii”, unul dintre terroir-urile de referinţă ale României.
Podgoria Dealul Mare se încadrează în zona dealurilor Subcarpaților Meridionali, cuprinzând colinele și depresiunile situate între râul Teleajen la vest și râul Buzau la est. Întinsă pe o suprafață de aproape 14.500 de hectare, “Patria Vinurilor Roșii” are o istorie și o tradiție viticolă bogate, de peste 2000 de ani. Microclimatul din Dealu Mare, similar celui mediteranean, oferă viței de vie condiții deosebite de dezvoltare, în special pentru soiurile destinate vinurilor roșii: mai multe zile însorite (în medie, cu 14 zile în plus față de restul țării), ploi moderate și pământ roditor. Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir sunt câteva dintre soiurile care se exprimă cel mai interesant și complex în această zonă, dar şi soiurile albe sunt bine reprezentate aici, prin Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling.
De-a lungul anilor, Compania S.E.R.V.E, a intinerit foarte mult arealul viticol din zona Dealu Mare, avand in proprietate cca 60 Ha in aceasta zona si cca 50 Ha in zona Dobrogei, la Cogealac.

Vizitand Crama S.E.R.V.E.de mai multe ori, in decursul a peste 10 ani, aceasta a investit in tehnologie de cea mai buna calitate, pentru a asigura o calitatesuperioara a vinurilor sale. Cu drag revin aproape in fiecare an la aceasta Crama, unde este si v-a ramane Crama mea de suflet.