TRABUCUL – rafinament masculin

0
310

In acest articol am sa scriu despre pasiunea pentru trabucuri si placerea de a savura un trabuc, iar pentru acest lucru am stat de vorba cu d-nul Dorin Chitiba, specialist in tabac de lux.

Nestiind mare lucru despre trabucuri, am inceput sa-i pun cateva intrebari despre aceasta industrie si pe masura ce imi raspundea, deveneam din ce in ce mai curioasa.

Asa ca m-am gandit sa va impartasesc si voua din experienta acestui domn.

 

Societatea d-lui Dorin Chitiba, a fost infiintata in anul 2008 , iar in anul 2013 a obtinut toate acreditarile necesare pentru importul si distributia de tigari de foi si accesorii pentru tigari de foi in Romania. Compania a inceput activitatea importand tigari de foi marca Rocky Patel. La ora actuala, compania are in portofoliu patru branduri mari din acest domeniu: Rocky Patel, AJ Fernandez, Plasencia, Gurkha. Astfel, ca intr-un  timp foarte scurt de la infiintare , compania Exclusiv Distribution a ajuns sa detina in portofoliu cele mai importante branduri din acest domeniu:Rocky Patel locul 2 cota de piata USA, Aj Fernandez- tigara anului 2014, Gurkha- cel mai exclusiv brand din acest domeniu din lume, Plasencia cel mai mare producator de tigari de foi din lume, singurul care produce tigari de foi din tutun 100% organic, a se vedea pe site-ul de prezentare www.trabucuripremium.ro.

Toti furnizorii sunt din afara tarii, respectiv USA, Nicaragua, Austria, Germania, tari cu un istoric solid in domeniul afacerilor cu care compania are relatii solide de afaceri.  Totodata compania importa in exclusivitate pentru Romania umidificatoarele electronice pentru tigari de foi marca Cigar Oasis din USA. Modul profesional de vanzare al acestor produse care necesita o atentie deosebita cat si implicarea directa a dlui Dumitru Dorin Chitiba expert in tabac de lux , a facut ca in decurs de 3 ani sa aibe peste 70 de locatii de vanzare in toata tara , gama de produse importate ajungand la 183 de produse distincte. La ora actuala compania Exclusiv Distribution detine cea mai performanta platforma IT de prezentare si informare media din Romania, respectiv : facebook, site de prezentare companie, aplicatie mobila, canal de prezentare filme produse pe youtube.

 

  1. Spune-ne cate ceva despre tine…’

“ De profesie sunt jurist, practicand aceasta meserie de peste 15 ani; iar in paralel cu aceasta profesie am dezvoltat pasiunea pentru tigari de foi acum 21 de ani. De aproximativ 12 ani, aceasta pasiune mi-a acaparat intreg timpul meu liber astfel incat, toate concediile mele le-am petrecut in tari cu traditie in acest domeniu, tari precum: Nicaragua, Honduras, Republica Dominicana, Cuba, Costa Rica. Astfel ajungand sa cunosc cei mai importanti oameni din acest domeniu pe plan mondial, cele mai importante fabrici si sa degust cele mai exclusiviste si mai rare trabucuri din lume.  Varful culminant al pasiunii a fost absolvirea “University of Tabacconist” din Princeton, Statele Unite ale Americii, astfel devenind specialist in tabac de lux. Anul trecut impreuna cu alti colegi ai industriei am pus bazele Asociatiei “Cigar Rights of Europe” cu sediul la Viena. Ulterior fiind desemnat Ambasador a acestei asociatii  pentru Romania. La ora actuala compania Exclusiv Distribution detine in portofoliu, branduri consacrate pe plan mondial AJ Fernandez, Plasencia, Rocky Patel, Gurkha. Intreaga activitate a companiei bazandu-se pe importuri si distributia de trabucuri premium, de aici si denumirea site-ului www.trabucuripremium.ro

2. Cum se manufactureaza o serie limitata de trabucuri?

O serie de trabucuri este limitata datorita cantitatii reduse de tutun fermentat foarte mult timp. Ca orice produs de lux nu cantitatea ci calitatea primeaza. Astfel ca prima etapa pentru a crea o editie limitata de trabucuri este achizitionarea de soiuri rare de tabac la diferite licitatii. Ulterior tabacul achizitionat ajunge pe mana master blander-ului, brandului respectiv. O tigara de foi premium ajunge la combinatia ideala de tabacuri pe care le contine dupa o perioada cuprinsa intre 6 luni si un an de teste. In tot acest timp se generaza conceptul cutiei in care va fi expus produsul la vanzare. De exemplu brandul Gurkha are in portofoliu tigara cea mai fermentata din lume, respectiv cellar reserve cu o fermentatie de 18 ani ai intregii tigari.

 

  1. Ce inseamna industria de tip boutique si cum influenteaza calitatea produsului?

Un boutique cigar se deosebeste fata de un trabuc uzual prin tirajul redus de manufacturare.

Acesta este influentat de doua aspecte:

  1. fabrica are o capacitate mica de productie
  2. tutunurile din componenta acestor tigari sunt rare si in cantitati reduse. In general un boutique cigar este un produs de super calitate dar exista si exceptii.

 

  1. Care sunt efectele interzicerii fumatului in Romania?

Efectele acestei legi s-au rasfrant pe nedrept si asupra consumului de trabucuri. Legiuitorul facand confuzia intre a fuma o tigareta si a degusta un trabuc. Din punctul meu de vedere si nu numai, un trabuc premium este mult mai putin nociv decat o tigareta, cu conditia ca tabacul din trabuc sa fie bine fermentat. In intarirea celor spuse de F.D.A. (institutia oficiala a statului american) care reglementeaza consumul de tabac, a prezentat un raport pertinent prin care demonstreaza ca, consumul a doua trabucuri premium pe zi, au un impact nesemnificativ asupra sanatatii umane. De aceea este important ca tabacul din componenta unui trabuc premium sa aiba o fermentatie minim de 3 ani de zile. De exemplu, un trabuc care contine un tabac fermentat 8 ani de zile avand in componenta lui o cantitate de tutun de 10 ori mai mare decat continuntul de tabac dintr-o tigareta care  contine nicotina, formaldehida si amoniac este cu aproximativ  60% mai mic decat intr-o tigareta. Prin fermentarea tabacului aceste 3 substante se oxideaza reducandu-si cantitatea.

 

  1. Care sunt cele mai vandute branduri din portofoliul tau?

Cel mai vandut brand la ora actuala din portofoliul meu este Rocky Patel. Avand in vedere ca toate brandurile ce le am in portofoliu au fost aduse pe piata din Romania in urma unei evaluari personale si riguroase in calitate de expert in tabac de lux. Pentru a ajunge un produs nou in portofoliul companiei este nevoie de minim un an de zile de teste asupra calitatii lui. In concluzie brand-urile de trabucuri premium le aleg eu….nu ele pe mine.

 

  1. In ce consta pachetul de servicii oferite de VIP clients?

Un trabuc premium are nevoie de un serviciu premium de vanzare, post vanzare. Plecand de la acest aspect am gandit un serviciu de asistare personala a clientilor VIP si asistare generala a celorlalti clienti. Beneficiile unui client VIP in compania mea sunt: livrarea produsului garantata in 24h oriunde in Romania si maxim 4 zile oriunde in lume. Consilierea personala a fiecarui VIP in parte in vederea degustarii unui trabuc premium in cele mai bune conditii, adica paring-ul cu mancarea si bautura a trabucului; personalizarea livrarii produsului comandat in functie de cerintele exprese ale clientului. De exemplu client care doreste livrarea trabucurilor din partea noastra la o anumita ora, locatie cu un anumit code dress stabilite express de catre client, posibilitatea gestionarii parametrilor umidficatoarelor personale de catre noi, garantarea prospetimii trabucurilor catre client, call center dedicat fiecarui client in parte.

 

  1. Cum va diferentiati pe piata fata de ceilalti importatori?

Prin calitatea brandurilor si produselor premium, modul de pastrare (camere subterane de pastrare   a trabucurilor cu temperatura si umiditate controlata)- suntem singura companie care nu a externalizat seriviciul de distributie, dotarea tuturor umidificatoarelor unde sunt expuse trabucurile noastre spre vanzare in premiera europeana cu aparate electronice de umidificare conectate prin internet la server-ul companiei astfel incat buna functionare a acestora fiind atent monitorizata 24h din 24h.                        Treinuirea personala a tuturor revanzatorilor pentru oferirea de servicii de cea mai inalta clasa de vanzare a produselor noastre.

 

  1. In urma informatiilor din media, am observat ca Mr. Rocky Patel soseste in Romania. Cum s-a ajuns la ideea acestui eveniment si care este strategia dvs pentru viitor?

Cu Rocky Patel ma leaga o prietenie de aproximativ  6 ani de zile. Amandoi avand mai multe elemente comune, ambii absolvind Facultatea de Drept, pasiunea comuna pentru trabucuri premium si increderea reciproca castigata in timp. Din acest motiv, Rocky Patel mi-a onorat invitatia de a veni pentru prima data intr-o tara din Europa de Est si de a impartasi cu iubitorii de trabucuri premium  pasiunea si filosofia lui de viata. Totodata prin sosirea lui vom lansa o serie de evenimente dedicate pasionatilor de trabucuri cat si a consumatorilor ocazionali, dar nu in ultimul rand si prin atragerea clientilor de sex feminin (sa nu uitam ca femeile statistic vorbind sunt cele mai mari consumatoare de produse premium atat pentru ele cat si apropiatii lor). Prin deplasarile mele in lume am constata ca in Romania, femeile nu consuma acest gen de produse datorita mentalitatii si a educatiei primite si  completata de latura misogina a societatii in care traim. Sa nu uitam ca o femeie are mai mare capacitatea de a analiza un trabuc premium, decat un barbat, datorita finetei ei si a atentiei la detalii. In concluzie vom implementa noi evenimente, prin invitarea personala a proprietarilor brandurilor din portofoliu, evenimente ce se vor remarca prin stil si finete, menite sa te imbie spre o stare de relaxare si confort. Anul urmator vom implementa alte doua brand-uri mari din aceasta industrie, cat si oferirea de noi servicii in premiera nationala.

“Trabucul trebuie lăsat să moară cu demnitate, nu strivit” imi marturisea d-ul Dorin. Spune că trabucurile sunt făcute cu multă trudă, răbdare şi pasiune. De aceea, ele trebuie preţuite prin felul în care sunt păstrate şi consumate. Nu supota cand vede oameni “pufăitori de trabuc”, care nu ştiu să-l preţuiască aşa cum trebuie: “Mă enervez la culme când văd la televizor diferite VIP-uri cum sfărâmă trabucul în scrumieră. Nu se face aşa. Trabucul trebuie lăsat să moară cu demnitate în scrumiera lui specială, nu strivit pe unde apuci. Mă enervez şi când îi văd cum aprind trabucul cu o brichetă obişnuită. Nici nu se aprinde direct în gură, să nu mai zic că bricheta trebuie să fie una specială, cu gaz inodor, astfel încât să nu fie afectată aroma tutunului. Trabucul se fumează doar când eşti relaxat. Trebuie să-l savurezi cu un pahar de vin bun, o muzică bună, gândindu- te la o femeie frumoasa.

Multumesc Dorin, pentru aceste pretioase informatii despre industria trabucului………si ne vedem la Eveniment, pe 27 Septembrie, la Bucuresti.