Colectia “RADACINI” – natura in cele mai frumoase forme

0
1454

Buna ziua dragii mei!

Astăzi vă port în natură. Da, ați auzit bine: în natură. Acum câteva zile am primit invitația, de la amica mea Daniela Șoroș, pe care o știam ca designer florist, să particip la prima sa expoziție de artă decorativă. Daniela cochetează demult cu arta florală și știam ce poate însă de data asta a fost o mare surpriză: ne-a adus în față natura în toată frumusețea ei.

 

Colecția ”Rădăcini” pe care a lansat-o cu ocazia celui de-al 23- lea Simpozion Național de Terapii Naturale Alternative și Complementare la Elite Art Gallery a fost prilejul de a vedea cum intervenția pe care oamenii o au în natură, distrugerile de păduri și consecințele lor, se poate transforma într-o oportunitate artistică.

Am admirat rădăcini care ne vorbesc, cum sunt ”Ochiul văzduhului” – o pasăre parcă scoasă din mareele de petrol, o alta, denumită de artistă ”Sacrificiul” este o îmbinare maiestuoasă de rândunele parcă sacrificate într-o disperare de supraviețuire. Apoi, o lucrare careia îi transpare mesajul este ”Încleștarea”, un scorpion cu un șarpe într-o subtilă luptă de supremație. 10 rădăcini îmbinate artistic și asupra cărora Daniela mi-a povestit că nu a făcut prea mari intervenții în afară de a le igieniza și a le pune în valoare printr-o combinare riguroasă cu materiale florale adecvate, cum sunt suporții de lemn pe care sunt fixate, bucați recuperate tot din natură, mușchi natural, licheni și tot felul de elemente decorative.

 

Daniela este, înainte de toate, un autodidact singurele studii în materie de artă fiind niște cursuri de artă florală. Un om sensibil care a încercat să facă din limbajul florilor un limbaj personal. ”Am încercat cu această artă și cu frumusețea naturii, să merg în întâmpinarea nevoilor unor oameni de a avea un colț de rai în apropiere. Am propus acele mici gradini de birou și, mai nou, vă propun aceste mici montaje din natură ce pot constituii legătura noastră cu mediul înconjurător. Mini-rădăcinile pe care le montăm în mini-peisaje vor ajuta, în mod special pe cei care petrec mai mult de 8 ore în birou, să își întrerupă activitatea și să le privească, fie chiar și pentru câteva secunde de relaxare. Lemnul e viu. Lemnul ne vorbește în toată splendoarea lui. Combinat cu alte materiale florale în care posesorii pot adăuga și plante naturale de care se pot îngriji cu ușurință, aceste aranjamente de birou pot și creează acea oază de liniște de care cu toții avem nevoie pe parcursul unei zile”, mi-a spus Daniela în timp ce admiram micile piese de decor.

Unele dintre acestea sunt doar cu elemente simple. Lemn, mușchi, piatră. Altele au și plante naturale: suculente, cactuși, mini-orhidee sau iederă sau sunt ideale suporturi pentru mini-vaze de flori în care pasionații de flori proaspete ăși pot adăuga câte un fir de floare proaspătă, în fiecare zi, creând, în acest fel, un alt decor zi de zi. O joacă relaxantă în care cu toții ne-am prinde cu bucurie dacă am avea așa ceva în preajmă.

 

De altfel mecena acestei expoziții, Mircea Voinea, omul care îi stă alături Danielei nu numai în acest demers, mi-a mărturisit că suntem, noi oamenii, într-o mare nevoie de apropiere de natură mai ales din cauza ultimelor tehnologii. ”Compania Microsoft a decretat, de ani de zile, că spațiile de birou ale angajaților trebuie să aibă un mini-aranjament floral viu, din flori tăiate sau plante în pământ. Suntem într-un război cu natura și trebuie să facem pace. Noi, cu tot ce am adus în expoziția asta nu am distrus nimic. Am adus, sub formă artistică, resturile pe care distrugerile umane le fac asupra naturii. Închidem un cerc prin demersul nostru. Redăm oamenilor frumusețea și măreția celui mai talentat designer – natura dar venim și cu ceea ce omul este unicul capabil, în fața mașinii Sophia – emoția”, mi-a mărturisit și Mircea.

Emoția este și ceea ce Daniela și-a propus cu această expoziție. Emoția pe care o stârnește o denumire dată de ea celor zece piese ale colecției sale și cea pe care o are fiecare când descoperă și altceva, ca atunci când eram copiii și ne jucam de-a norii cărora le găseam diferite forme și ne întreceam care găsește cele mai multe. Asta am descoperit și în creația naturii: infinitatea de posibilități de a vedea o bucată de lemn: un scorpion, un cameleon, un paun, un dinozaur, o lacustă etc. Imaginația e infinită.

Ceea ce e frumos este că aceste obiecte sunt de vânzare. Și cele ale colecției și cele mici. Vă las și pe voi să descoperiți, în doar câteva imagini, frumusețea naturii și imbinarea ei cu o imaginație debordantă ca cea a Danielei.

Colecția ”Rădăcini” by Daniela Șoroș a fost lansată public pe 3 noiembrie 2017 în cadrul celui de-al 23- lea Simpozion Național de Terapii Naturale Alternative și Complementare la Elite Art Gallery, din Bd. Națiunile Unite 3-5.
Obiectele de artă decorativă din această colecție pot fi vizionate permanent la sediul Innovative Planet din Intr. Catedrei nr. 2, etaj. 3, interfon #09, sau cu programare la telefon 0722.356.445/0721.370.300. Prețurile se pot obține la cerere.

Site: www.designinovator.ro

Facebook: https://www.facebook.com/designinovator.ro